JURNAL DE PESCARI | CU EUGEN SI PETRE GERMAN

NEAGRA

Ca in fiecare an, am incercat sa ocolim zilele caniculare pe care le “ofera” capitala in lunile de vara retragandu-ne pentru cateva saptamani in mijlocul naturii, pe malul lacului Bicaz. Din cauza operatiei pe care a suferit-o Eugen in luna iunie, anul acesta am evitat pescuitul din barca, multumindu-ne in majoritatea zilelor cu cateva ore de pescuit de pe mal, de cele mai multe ori seara.

Am incercat sa profitam intr-un fel de aceasta situatie, facand doua excursii pe Neagra, unde nu mai fusesem de 7-8 ani. Am regasit raul pe care cu multi ani in urma am prins primii lipani si unde visele noastre cu pastravi isi gaseau implinirea intr-o perioada in care majoritatea raurilor de munte din tara erau fie inchise complet pentru pescarul de rand, fie braconate intr-un mod brutal.

Scapata – cel putin pentru moment – de perspectiva tevilor si micro-centralelor, Neagra ne-a oferit, in cele doua iesiri, doua partide de pescuit total diferite.

In prima zi am prins impreuna  peste 50 de pastravi intre 15 si 25 cm. Eugen a reusit sa pacaleasca si un fantanel de cca 20cm, specie de pastrav din ce in ce mai rara pe apele naturale din tara noastra.

Neavand la noi echipamentele de musca, am pescuit exclusiv la rotative, iar pastravii atacau incontinuu – poate si datorita faptului ca a fost una dintre foarte putinele zile cu vreme inchisa din aceasta vara. O alta conjunctura favorabila a fost faptul ca muncitorii forestieri erau aproape complet inactivi.

Am revenit peste o saptamana, insa datele problemei au fost cu totul altele. O zi extrem de calda si senina, forestieri pusi serios pe treaba, tractoare si taf-uri care trageau busteni prin albia raului – in mod implicit, apa tulbure si pastravi mult mai greu de gasit si de convins. Am reusit totusi sa prindem 20-25 de pastravi, de dimensiuni similare cu cei de la prima partida.

Desi am incercat cu multa incredere si rabdare si momeli soft, toate capturile au venit tot la rotativele cu care prinsesem in prima partida.

Eu am pescuit aproape exclusiv cu Axat Micro 2, iar Eugen a folosit in marea majoritate a timpuli Clasic nr.2. Am alternat rotative nickelate si galbene, dar nu am remarcat o preferinta accentuata a pestilor pentru vreuna din aceste variante, decat pentru scurte perioade de timp.

Lasand la o parte efortul la care ne-am supus masina – cred ca este cel mai stricat drum pe care am condus vreodata – desi am mers la pescuit in foarte multe zone de munte din tara – doua zile in compania pistruiatilor cu adevarat indigeni nu puteau fi decat minunate. Beneficiind in continuare de prezenta unuia dintre cei mai pasionati oameni din domeniu pe care i-am cunoscut in Romania, dl Filaret Cimpoiesu, Neagra iti poate oferi clipe superbe, in ciuda faptului ca pastravii de rau de la noi ating foarte rar dimensiunile celor pe care ii poti prinde in apele dinspre vestul sau nordul continentului.

Am reusit sa trec astfel cu mai putine regrete peste ratarea excursiei din tarile nordice de anul acesta. Prietenii nostri Marin si Stefan ne-au informat insa ca Taifun-urile si-au facut datoria si in aceasta vara, inclusiv cele colorate, pe care ni le-au comandat special pentru “indigenii” suedezi. Si ca sa fie mai convingatori, ne-au trimis si cateva poze.

Sunt 14 comentarii la acest articol

Emilian says:
08/13/2012

Bravo si la mai mare !

Leba says:
08/13/2012

Frumos!

Cristian says:
09/21/2012

Daca-mi permiteti,cred ca datorita drumului asa de prost se mai gasesc pastravi ….

Petre German says:
09/23/2012

Asa este… pescarii de pastrav au si o vorba pe tema asta… “Drum bun – peste putin!”

Sekler Angler says:
02/28/2013

Salut, poze extraordinare. Am niste intrebari.
Cu ce fel de permis pot sa pescuiesc la acest rau, si la lacul rosu este interzit pescuitul?
(Am permis eliberat de ANPA, in judetul Covasna.)

Petre German says:
02/28/2013

La Neagra se pescuieste cu permisul ANPA si o autorizatie de o zi (sau pentru mai multe, in cazul in care vreti sa stati mai mult) care se cumpara de la ocolul silvic. Fara permis ANPA nu se elibereaza acea autorizatie. Din cate stiu permisele ANPA se schimba din nou anul acesta, deci nu va bazati pe cel din 2012. La lacul Rosu se pescuia doar joia din cate imi amintesc. Nu m-a interesat prea tare, intrucat este o zona plina de turisti ier pe lac sunt tot timpul foarte multe barci… poate la inceputul lunii mai sa merite incercat, vara nu prea e de pescuit acolo.
Fir intins!!!

Sekler Angler says:
03/10/2013

Multumesc pentru informatii.

pavaloiu dan says:
04/25/2013

Stimati Domni! In primul rand ma bucur sa vad ca exista pescari preocupati de soarta pastravului din Romania. Am citit reportajul de pe Neagra si pot sa spun ca, desi am observat o scadere a bonitatii pestelui pe acest rau(cel putin in ceea ce priveste lipanul), pastravul se gaseste in numar satisfacator. In 2012 am pescuit la inceputul lui mai cu rezultate bunicele(in circa o ora am prins 2 exemplare peste 26 cm), sfarsitul lui iulie cu 40-50 de pastravi pe zi dar doar 3-4 indigeni peste 25cm si dupa 20 august cu rezultate foarte bune, adica 3-4 pastravi de 28 cm si 2 lipani peste 30 cm(la rotativa de 00, galbena). Smecheria, in ceea ce priveste pastravul, este ca trebuie pescuit de la cabana lui Filaret in amonte cam 4 km. Zoma inferioara si medie tine mai mult lipan. In alta ordine de idei, din pacate am si o veste proasta, adica Fila a fost foarte bolnav primavara asta. Din fericire, a scapat ca prin urechile acului si sa speram ca va fi bine. De azi, 25 aprilie, se intoarce acasa din spital. Daca mergeti pe la el, incurajati-l. Am vazut ca sunteti pasionati deopotriva de pastravul de lac. Daca vreti niste ponturi cu locuri inca frumoase si bune, poate imi scrieti un mail si vorbim… Cu stima,Dan Pavaloiu

Petre German says:
04/25/2013

In primul rand vrem sa-i uram si noi lui Filaret MULTA SANATATE! Oamenii si pastravii mai au multa nevoie de el! Sper sa ajungem in vara sa-i uram si personal!

In alta ordine de idei, si noi ne bucuram ori-de-cate-ori gasim intre pescarii romani oameni pasionati de soarta pastravului. Din pacate, din ce in ce mai putini…
Toate cele bune! Ne “auzim” pe mail.

Pastravarie Rosia-Bihor says:
08/20/2013

Vorbind de pescuit sportiv, sunt de parere ca pescuitul la pastravul de rau ar trebui sa fie tinta principala al pescarilor profesionisti. Este adevarat, ca sunt din ce in ce mai putine locuri unde se poate pescui bine si la pastravul de rau, dar totusi, si satisfactia este mai mare, cand se prind niste exemplare frumoase.

Petre German says:
09/23/2013

Va dau dreptate doar intr-o anumita masura. Toti pestii rapitori sunt la fel de greu si de frumos de prins. Pastravul are avantajul – deloc de neglijat- ca se pescuieste intr-un cadru natural deosebit. Din punct de vedere al tehnicii insa eu personal prefer – mai nou- BASS-ul.

bogdan says:
12/13/2015

Stimati pescari, astazi 13.12.2015 ne-am luat ramas bun pentru totdeauna de la dragul nostru Filaret. A plecat dintre noi rapus de boala. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si noi sa-i pastram vie amintirea!

Petre German says:
12/14/2015

E o veste foarte trista pentru noi… Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!

Ottilia Szekely says:
02/21/2016

Stimati domni!

Il cautam pe dl. Filaret…si am gasit stirea aceasta.
Imi pare foarte rau…

Adauga un comentariu