JURNAL DE PESCARI | CU EUGEN SI PETRE GERMAN

Conditii ideale sau noroc?

Mi s-a pus de multe ori intrebarea cum si cand consider ca trebuie sa pescuim pentru a avea sansele cele mai mari de a captura o stiuca record. In general, cred ca stiucile mari sunt mai active atunci cand vremea este potrivnica… frig, ploaie sau vant puternic. Este o chestie logica intrucatva, pentru ca stiucile ne pot simti mai greu iar pe apa sunt mai putini pescari care incearca sa le captureze. In ceea ce priveste nalucile cele mai potrivite, nu cred sub nici o forma ca ar exista asa ceva – experienta mi-a infirmat in nenumarate randuri dictonul “naluca mare – stiuca mare”. Per ansamblu, consider ca o aventura cu o dintoasa record este o imbinare intre inspiratie si noroc.

La inceputul lunii noiembrie am pescuit trei zile (de fapt o zi intreaga si inca doua “sferturi” de zi) in incinta nr.7 (?) de la Cormoran. Am ajuns la Uzlina luni dupa amiaza, dupa ce in zilele de sambata si duminica se desfasurase un concurs de pescuit la stiuca la care au participat 42 de pescari (21 de echipe de cate 2). In acest context, am privit iesirea de cateva ore de luni seara mai mult ca pe un prilej de a lua pulsul apei si de a vedea la lucru cateva naluci.


Si totusi… dupa 5-10 stiuci  intre 1 si 3 kilograme, in imediata vecinatate a intrarii pe unul dintre canalele secundare ale incintei am reusit sa-mi imbunatatesc recordul personal la aceasta specie…19.5lbs. Intamplator (sau nu?!) si vechiul meu record (cca 15lbs) fusese capturat tot in aceeasi locatie, in luna Decembrie 2009.

 

Daca stiuca din 2009 a fost atrasa de un versus argintat, cea de acum a preferat un spinnerbait cu skirt alb-negru-rosu si doua palete colorado.

Aceasta intamplare nu mi-a schimbat catusi de putin perceptia asupra capturarii recordurilor… dar de un lucru sunt sigur: cu cat mergi mai des la pescuit, cu atat ai sanse mai mari de a-ti imbunatati recordurile. Din fata calculatorului e imposibil sa-ti testezi inspiratia sau norocul.
FIR INTINS!