JURNAL DE PESCARI | CU EUGEN SI PETRE GERMAN

CU SPINNERBAITUL LA CONTROL

Intretinerea echipamentului de pescuit nu trebuie sa se opreasca la lansete si mulinete. Un aspect adeseori neglijat de catre pescari este intretinerea nalucilor. Pentru a-si pastra functionalitatea si aspectul initial este foarte important felul in care acestea sunt ingrijite si pastrate.
Unele dintre cele mai vulnerabile naluci din acest punct de vedere sunt spinnerbaiturile cu skirt siliconic.

cutii04

Din cauza structurii skirtului, aceasta naluca retine cantitati mari de apa sau chiar impuritati care neindepartate dupa utilizare o pot afecta iremediabil. Toate carligele  de pescuit – indiferent de modele sau aplicatii- sunt realizate din oteluri special tratate, cu o rezistenta crescuta, pentru a-si pastra ascutimea. Punctul slab al acestor oteluri este faptul ca ele nu sunt 100% inoxidabile, ceea ce face ca pastrarea lor intr-un mediu umed sa le afecteze iremediabil calitatile. Carligul unui spinnerbait- fiind acoperit complet de un skirt ud- este victima sigura.  Un vartej ale carui componente nu sunt perfect curatate poate avea compromisa functionalitatea din cauza impuritatilor. Inclusiv calitatile skirturilor (culoare si elasticitate) pot fi afectate in timp de prezenta apei in mediul de stocare.

cutii07

Este foarte important ca dupa fiecare partida de pescuit aceste naluci sa fie spalate si curatate si lasate la uscat pe servetele, la temperatura camerei, fara a le apropia prea mult de surse de caldura. Dupa ce au fost uscate, este recomandata tratarea skirturilor cu uleiuri de intretinere.

cutii06

Recomandam ca spinnerbaiturile sa fie pastrate in cutii special concepute pentru ele. Gama de astfel de cutii este una foarte variata, fiecare producator de echipamente de stocare avand in portofoliu cel putin un model destinat exclusiv pastrarii acestui tip de naluci.

cutii02

Aceste cutii asigura o pozitie corecta a nalucii, contribuind la pastrarea formei conice a skirturilor si mentinerea paletelor departate de acestea, uleiurile folosite pentru intretinere putand sa degradeze paletele in timp.

cutii05

In timpul pescuitului asigura un acces usor la naluca dorita si utilizatorul poate vedea imediat toata gama din care are de ales.

cutii03

Este de preferat ca stocarea cutiilor sa fie facuta la adapost de lumina puternica pentru evitarea decolorarii skirturilor.

cutii01

Pe piata autohtona, avem la dispozitie in acest moment cutii pentru spinnerbaituri la Arrow International (Plastica Panaro) si la MimTean (Meiho).

falcon fto

Fiecare pescar este stapan atat pe nalucile cat si pe finatele sale, in consecinta fiecare alege modul in care isi protejeaza “jucariile”. O ingrijire mai atenta se traduce insa, pe termen lung, in economie de bani si de timp.