JURNAL DE PESCARI | CU EUGEN SI PETRE GERMAN

INELE MICI, AVANTAJE MARI

Microinelele reprezinta cea mai recenta inovatie majora a producatorilor de componente pentru rodbuilding. Fie ca e vorba de ATC si sistemul microwave sau de Fuji KR concept, in mare e vorba despre acelasi principiu: inele mai mici si mai multe asemanatoare celor din pescuitul stationar match pentru o gestionare cat mai buna a firelor in timpul pescuitului.

In aceasta iarna am decis sa incerc si eu noul concept. Am apelat la prietenul meu Cristi Ene, un pasionat rodbuilder care studiaza sistemul utilizand microinelele de aproape doi ani. Am inlocuit inelele de pe o lanseta de serie. La prima vedere, lanseta era neschimbata. Deoarece greutatea inelelor vechi de titanium era comparabila cu cea a microinelelor, actiunea lansetei ramasese aceeasi. O imbunatatire din acest punct de vedere se poate observa in cazul in care se inlocuiesc inele mai grele. Avantajele am inceput sa le descopar in momentul in care am trecut la pescuit cu “noua” lanseta si au legatura cu felul in care se comporta firul in timpul pescuitului.  Primul dintre ele este imbunatatirea felului in care firul se aseaza pe tamburul mulinetei, mai ordonat, mai strans si mai putin rasucit. Buclele care apar in timpul pescuitului in special la prima tura de manivela de dupa lanseu, cand firul este detensionat si cand vantul bate din fata sau din lateral au disparut; desi am pescuit cu cele mai subtiri fire textile, in cateva partide nu am avut nici o “peruca”.

Un alt avantaj il reprezinta faptul ca datorita formei si dimensiunii inelelor, firul nu se mai incurca de inelele din zona de varf a lansetei. Era o problema cu care ma confruntam in special cand executam lanseuri cu naluca din mana, pe sub lanseta, de tip Pitching, de pe mal, in zonele cu copaci sau din barca, atunci cand aveam nevoie de lanseuri foarte precise. Disparitia acestor incurcaturi se datoreaza faptului ca, in pescuit, firul se resuceste mult mai putin iar in timpul lanseului inelele restrictioneaza iesirea firului intre ele, in lateral, fapt care conducea de fapt la acest gen de incurcaturi. Un ultim aspect care nu trebuie neglijat este o crestere semnificativa a preciziei lanseului.

In cazul firelor groase nu stiu cum se comporta, dar in pescuitul cu fire subtiri, microinelele aduc imbunatatiri evidente. Daca merita sau nu sa schimbi inelele de pe o lanseta existenta, ramane la latitudinea fiecaruia, dar daca aveti in plan sa va construiti o lanseta custom in plaja de putere ultralight-medium, microinelele sunt, dupa parerea mea, aproape obligatorii.