JURNAL DE PESCARI | CU EUGEN SI PETRE GERMAN

De la helic la skeletonik pro

­­­­Scriam anul trecut despre spinnertail ca este o naluca plina de surprize careia intentionam sa-i acordam mai multe sanse in viitor. Desfasurarea ulterioara a evenimentelor nu a facut decat sa ne intareasca aceasta convingere si sa ne faca sa ne intrebam din nou de ce am folosit destul de putin acest tip de naluci in trecut.

Cu siguranta exista pescari care nu stiu ca “HELIC” este numele pe care noi l-am dat primului spinnertail pe care l-am realizat in urma cu peste 20 de ani datorita –evident- asemanarii cu un elicopter si evolutiei paletei atat pe tractiune cat si pe traictorie descendenta. Chiar am dat de curand peste un mini-catalog pe care il trimiteam prin posta pescarilor care il solicitau printr-un formular postat la noi pe site prin 1999-2000, in care apare si un Helic intr-o varianta incipienta, primul spinnertail BERTI.

Intre timp, in acceptiunea foarte multor pescari, HELIC este sinonim cu spinnertail, fapt plecat de la modul in care mai multi comercianti sau importatori de produse de pescuit si-au botezat- printr-o asociere de tip “Xerox”- aceasta categorie de naluci “helic” in loc de “spinnertail”.

Am avut anul trecut cel putin doua partide de pescuit in care spinnertailurile au facut diferenta fara doar si poate. Prima a fost la deschiderea sezonului, cand am prins o sumedenie de avati, stiuci, bibani si rosioare in conditiile in care in toata delta se prindea (cel putin stiuca) extrem de greu, asa cum, din pacate, s-a intamplat- cu mici exceptii- pe parcursul intregului an. Facand o paranteza, din punctul nostru de vedere noul ordin pe prohibitie pentru Delta Dunarii cu interzicerea retinerii capturilor de stiuca (printre alte specii) este absolut necesar. Altfel, probabil ca vom ajunge in curand sa “contemplam stiuca la muzeu. Da, da! La muzeu!

Al doilea moment in care spinnertailurile ne-au ajutat sa facem diferenta a fost Cupa Ligii- DDPC 2020, un concurs cu un regulament inedit si cu 93 de echipe la start, unde, cu exceptia unui singur peste (stiuca de 69cm), toti ceilalti cu care am punctat in clasamentul final i-am prins la spinnertailuri de 14, 17 si 21g; mai exact, avati intre 52 si 59cm. Dupa ce m-am straduit sase luni sa-mi fac timp pentru asta, am reusit zilele trecute sa montez un scurt filmulet cu participarea noastra la Cupa Ligii DDPC 2020.

 

Nu o sa intru foarte mult in detalii legate de acest concurs, despre care s-a scris si s-a vorbit foarte mult, despre care s-au realizat numeroase filme. O sa punctez doar faptul ca nu pescuiseram niciodata inainte pe cca 70-80% din suprafata sectorului, ca ne-am antrenat cateva zile cu ajutorul lui Iliuta Goean de la https://www.descoperadeltadunarii.ro, ca am avut doi “sfatuitori” de nadejde carora tinem sa la multumim si din acest colt de pagina si ca am castigat detasat pentru ca am avut o strategie buna si un strop de noroc.

Cred ca astfel cade si ideea preconceputa ca diferenta la pestii mari se face din dimensiunea nalucii. Din punctul meu de vedere, este o eroare majora pe care multi pescari o fac destul de frecvent. Diferenta o poate face doar naluca cea mai asemanatoare cu pestii prada din respectivul moment. Exista cazuri in care aceasta diferenta va fi facuta de o naluca gigant si in egala masura exista zile in care cel mai mare peste va prefera o naluca de cativa centimetri.

Mi s-a intamplat asta in nenumarate ocazii. Cred ca am mai povestit despre stiucile de 10-12kg intepate in Suedia cu oscilante taifun de 5cm in timp ce pescuiam la pastrav, dupa zile intregi de pescuit la stiuca cu naluci gigant, in care reuseam foarte rar sa prind stiuci mai mari de 5-6kg. Am patit lucrul asta in trei excursii consecutive acum 10-15 ani. Sau despre stiuca de peste 10kg prinsa de Misu Sofonea la Holbina cu o oscilanta Banana nr.1, tot de 5cm, in conditii de concurs, cand toti incercam sa ademenim captura cu naluci din ce in ce mai mari. Probabil ca singurul rapitor la care se intampla foarte rar acest lucru este somnul.

Revenind la spinertailuri – am avut in ultimii ani diverse surprize legate de aceste naluci, de la castigarea mansei a doua la Campionatul Mondial in Africa de Sud pescuind la makriel, un peste absolut necunoscut pentru noi pana in acel moment, la partidele memorabile la stiuca si bibani record pe canalele deltei, la cleni prinsi pe apa de 15m in lacurile de munte sau la castigarea DDPC care ne-a adus cel mai mare premiu castigat vreodata la un concurs de pescuit.

Nu pot sa nu amintesc si de ultima surpriza pe care am avut-o telefonic in urma cu vreo doua-trei saptamani. In timp ce ma pregateam sa trimit un pachet cu spinnertailuri unui magazin de pescuit, am intrebat usor mirat… “Dar trage avatul acum?”, iar raspunsul m-a surprins total… “Ah, nu! Aici se pescuieste cu ele foarte mult la salau!”. I-am povestit acum vreo doua zile ui Andy si mi-a spus ca si el, impreuna cu Cox si Malin, au avut o partida memorabilia la salau cu spinnertailuri. Semn ca mai e loc de multe surprize si pentru noi.

In ciuda faptului ca cele doua modele de spinnertail pe care le produceam pana acum -Helic si FISHelic- vin cu o diversitate foarte mare de greutati, pescuind mai mult cu ele in ultimul timp am simtit in cateva randuri nevoia de ajustari de greutate mai fine. In special in acest sens, din 2021, printre noutatile noastre si-a facut loc si un nou membru in familia de spinnertailuri BERTI: SKELETONIK PRO – primul model de spinnertail proiectat in totalitate de noi. Am pastrat aceeasi solutie constructiva ca la modelele noastre deja consacrate, cu sarma dintr-o singura bucata indoita manual si cu fixarea paletei cu calaret; solutie mai complicata dpdv al manoperei, dar mult mai rezistenta in timp decat cea cu vartej incastrat din turnare.

Este spinnertailul care ne va ajuta la reglajele de finete in timpul partidelor de pescuit (in special in rauri sau in Dunare), avand greutati de 16-18-20-22 si 24g si o gama larga de palete si culori.

http://www.bertilure.ro/spinnertails.htm

TX4 MOTALA

Daca primavara este sezonul salaului iar toamna stiuca face legea, vara este – in ceea ce ne priveste – sezonul cleanul, pastravului si al bibanului, sau, intr-un cuvant, sezonul ultra-light, mare parte din aceasta perioada petrecand-o pe plaiurile Moldovei, pe malul sau pe apele lacului Bicaz, pe valea Bistritei sau pe afluentii acesteia.

Pentru vacanta din 2014 am decis sa ne completam arsenalul cu cateva echipamente noi. Pe langa voblere, gume, fire si alte consumabile am ales si lansetele Motala din seria Cormoran TX4, noutati ale acestui an ale producatorului german in materie de bete destinate tehnicilor de pescuit ultra-light.

Lanseta are 1,80m lungime, este din doua segmente si se preteaza atat pentru pescuitul de pe mal pe lac sau rau cat si pentru pescuitul din barca. Lanseaza naluci cu greutatea cuprinsa intre 1 si 9 grame si am pescuit cu ea atat cu voblere si rotative la clean sau pastrav, cat si cu micro-jiguri la biban.

TX4 Motala este construita pe blank de grafit, este echipata cu inele rezistente la uzura de tip Cormoran Sic Long Cast Concept si cu mandrina soft-touch si maner cu aspect modern de calitate foarte buna, care fixeaza perfect mulineta si imbina elemente de pluta, eva si grafit.

In ansamblu, lanseta este un produs foarte reusit, o lanseta rapida, usoara si senzitiva, cei de la Cormoran reconfirmandu-si renumele de experti in lansete ultra-light dobandit odata cu seriile ULX, ULF si ULS.

Calitatea acestei serii de lansete precum si pretul foarte accesibil (cca 200 lei pe raftul magazinelor Arrow sau partenere) va situa cu siguranta lanseata Motala TX4 in topul vazarilor de lansete ultra-light din acest an.

STEEZ RELOADED

O veste buna pentru cei pasionati de high-end: mulinetele Daiwa Steez sunt de cateva zile in depozitul Arrow, reprezentantul Daiwa in Romania. Dupa ce, incepand cu anul 2008 am avut acces la o gama larga de lansete SVF, Flexlite, SVF Compile-X, a venit momentul ca mulinetele din cel mai exclusivist program Daiwa sa poata fi achizitionate direct din Romania.

Este vorba de mulinetele de spinning EX 2508H si de baitcasting SV 6.3L. Sunt absolut senzationale si va prevenim: contactul cu ele creeaza dependenta; cu ceva ani in urma a patit-o si Mike Iaconelli.

Mai in gluma mai in serios, am putea spune ca rezultatele mediocre din ultimii ani au fost  cauzate si de despartirea lui Mike Iaconelli de Daiwa si – implicit – de revenirea la lansetele si mulinetele “obisnuite”.

INELE MICI, AVANTAJE MARI

Microinelele reprezinta cea mai recenta inovatie majora a producatorilor de componente pentru rodbuilding. Fie ca e vorba de ATC si sistemul microwave sau de Fuji KR concept, in mare e vorba despre acelasi principiu: inele mai mici si mai multe asemanatoare celor din pescuitul stationar match pentru o gestionare cat mai buna a firelor in timpul pescuitului.

In aceasta iarna am decis sa incerc si eu noul concept. Am apelat la prietenul meu Cristi Ene, un pasionat rodbuilder care studiaza sistemul utilizand microinelele de aproape doi ani. Am inlocuit inelele de pe o lanseta de serie. La prima vedere, lanseta era neschimbata. Deoarece greutatea inelelor vechi de titanium era comparabila cu cea a microinelelor, actiunea lansetei ramasese aceeasi. O imbunatatire din acest punct de vedere se poate observa in cazul in care se inlocuiesc inele mai grele. Avantajele am inceput sa le descopar in momentul in care am trecut la pescuit cu “noua” lanseta si au legatura cu felul in care se comporta firul in timpul pescuitului.  Primul dintre ele este imbunatatirea felului in care firul se aseaza pe tamburul mulinetei, mai ordonat, mai strans si mai putin rasucit. Buclele care apar in timpul pescuitului in special la prima tura de manivela de dupa lanseu, cand firul este detensionat si cand vantul bate din fata sau din lateral au disparut; desi am pescuit cu cele mai subtiri fire textile, in cateva partide nu am avut nici o “peruca”.

Un alt avantaj il reprezinta faptul ca datorita formei si dimensiunii inelelor, firul nu se mai incurca de inelele din zona de varf a lansetei. Era o problema cu care ma confruntam in special cand executam lanseuri cu naluca din mana, pe sub lanseta, de tip Pitching, de pe mal, in zonele cu copaci sau din barca, atunci cand aveam nevoie de lanseuri foarte precise. Disparitia acestor incurcaturi se datoreaza faptului ca, in pescuit, firul se resuceste mult mai putin iar in timpul lanseului inelele restrictioneaza iesirea firului intre ele, in lateral, fapt care conducea de fapt la acest gen de incurcaturi. Un ultim aspect care nu trebuie neglijat este o crestere semnificativa a preciziei lanseului.

In cazul firelor groase nu stiu cum se comporta, dar in pescuitul cu fire subtiri, microinelele aduc imbunatatiri evidente. Daca merita sau nu sa schimbi inelele de pe o lanseta existenta, ramane la latitudinea fiecaruia, dar daca aveti in plan sa va construiti o lanseta custom in plaja de putere ultralight-medium, microinelele sunt, dupa parerea mea, aproape obligatorii.

SLIM

Depozitarea echipamentului precum si stocarea si organizarea nalucilor sunt aspecte ale pasiunii noastre carora trebuie sa le acordam importanta cuvenita. Pentru partidele de pescuit imi pregatesc din timp trusele, in functie de specia sau speciile vizate. Am adunat astfel peste 200 de cutii in care imi pastrez echipamentul: cutii concepute exclusiv pentru pescuit, cutii alimentare sau cutii de scule.

In toamna lui 2013 am intrat in posesia modelului SLIM de la Plastica Panaro. Remarcasem acest model din reclamele din TackleTrade si le asteptam de ceva vreme. Inca de la prima vedere am avut sentimenul ca rabdarea mi-a fost pe deplin rasplatita. Chiar daca pana acum produsele italienilor de la Plastica Panaro nu ma impresionasera cu absolut nimic, toate modelele pe care le stiam fiind modele “de duzina”, seria SLIM este una foarte reusita, fiind chiar si peste cutiile Versus ale japonezilor de la Meiho. Un design deosebit, materiale de buna calitate, trei feluri de plastic diferite pentru cutie, capac si inchizatori si o functionalitate crescuta.

Am optat pentru varianta mai mare, care are dimensiunile 276*186*27mm, fiind destinata depozitarii nalucilor de dimensiuni mici si medii. Modelul prezinta in interior 4 spatii care pot fi compartimentate in foarte multe feluri. In partea din fata, intre inchizatori, exista un compartiment ingust si de inaltime mai mica in care pot fi pastrate strune, agrafe sau alte accesorii. Capacul este transparent, permitandu-ne astfel sa vedem ce contine cutia fara a fi nevoiti s-o deschidem si prezinta pe partea din interior niste pliuri longitudinale care impiedica chiar si cele mai mici accesorii sa migreze din compartimente in timpul deplasarii sau in timpul depozitarii pe verticala.

Inchizatorile sunt realizate dintr-un material striat, functioneaza foarte bine si sunt dispuse in extremitatile partii frontale, prevenind astfel efectul de ridicare a colturilor. Spatiul dintre ele este conceput ca un mic maner, fapt ce permite extragerea cu usurinta a cutiei vizate atunci cand sunt suprapuse. Cutiile sunt fabricate in Italia si pot fi gasite la Arrow, distribuitorul Plastica Panaro in Romania. Pentru pescarii aflati in cautarea unor cutii de buna calitate pentru naluci sau accesorii, SLIM poate fi solutia ideala.

Daiwa Performance Long Sleeve

Este evident pentru toata lumea ca atunci cand pescuim la rapitor din barca nu putem profita decat cu totul si cu totul intamplator de umbra naturala. Din acest motiv, pentru a rezista in zilele toride de vara, este foarte important sa ne imbracam cu haine potrivite, care sa ne protejeze cat mai bine de razele soarelui.


Deoarece la mijlocul lunii mai caldura se instalase deja in zona de sud a tarii, cu ocazia unei vizite la sediul Arrow am decis ca inainte de etapa de la Uzlina sa-mi completez garderoba cu o camasa special conceputa pentru pescuit: Daiwa Performance Long Sleeve. Decizia a fost una inspirata, deoarece aceasta camasa mi-a asigurat confortul termic  necesar pe durata intregului concurs.


Camasa este conceputa dintr-un material sintetic special care are urmatoarele proprietati: protejeaza de razele solare directe si de reflexia din apa a acestora; in cazul in care a fost udat se usuca rapid, fibra neabsorbind apa; isi pastreaza culoarea – nu se decoloreaza de la soare si transpiratie si nu se pateaza, petele iesind la prima spalare; este rezistent la vant si la curentul puternic din timpul deplasarii cu viteze mari.


Camasa este echipata cu doua buzunare, cu inchidere securizata cu arici, usor de accesat si cu o singura mana, suficient de spatioase pentru a depozita mici accesorii necesare la pescuit. Manecile pot fi ajustate deoarece au prevazuta la interior o mica bretea care le fixeaza dupa ce au fost suflecate.

Pe partea din spate, camasa este prevazuta cu o decupare pe toata latimea, dublata cu plasa, pentru o ventilare eficienta.


Pentru multi, legatura dintre DAIWA si industria textila poate parea surprinzatoare, dar pe piata japoneza exista o gama foarte larga de haine DAIWA dedicate pescuitului, create impreuna cu designeri niponi. Am purtat aceasta camasa la mai multe partide de pescuit si am remarcat si apreciat ca, pe langa toate avantajele pe care le-am descris mai devreme, are si o croiala foarte comoda, cu adevarat adecvata unui pescuit dinamic, cu miscari ample ale bratelor. Camasa DAIWA Performance Long Sleeve le va fi foarte utila acelora care inteleg ca e bine sa se protejeze de soare in timpul pescuitului.

GENERATION BLACK

Generation Black este programul Daiwa Cormoran 2012 pentru Europa si cuprinde 5 lansete super specializate pentru diferite tehnici de pescuit la rapitor. Este pentru prima data cand Daiwa concepe un astfel de program la nivel european, similar celor din SUA sau Japonia.


Din aceasta serie, Crazy Cranker este lanseta destinata pescuitului cu naluci reactive: crankbait, spinnerbait, rotative, cicade… etc. Lanseta are o lungime de 2.01, ideala pentru pescuitul din barca, suficient de lunga pentru lanseuri optime si totodata un control bun al pestelui in drill.

Puterea de lansare este de 15-40g, adresandu-se pescuitului medium si medium-heavy. Actiunea lansetei este semiparabolica, specifica lansetelor destinate pescuitului cu naluci reactive; ea permite ca rapitorul sa inhaleze bine naluca in timpul atacului, rezultand astfel capturi mai bine agatate.

Blank-ul este construit dintr-un material nou, GLATECH – un compozit care imbina clasicele fibre de sticla si grafit. Aceasta imbinare a avut ca scop obtinerea de lansete cu flexibilitate si rezistenta mare la solicitari specifice fibrei de stica si senzitivitatea si greutatea redusa a fibrei de grafit. Acest material este folosit si la fabricarea mai multor lansete din seriile de pe piata americana. Inelele sunt Fuji Alconite, mandrina ergonomica cu acces direct pe blank, iar manerul splitat este realizat din Eva Premium. Greutatea totala a lansetei este de 180 de grame. Crazy Cranker este o lanseta care are ca destinatie in special pescuitul stiucii, avatului sau bass-ului.


Twichin’ Stick face parte de asemenea din programul Generation black. Este o lanseta destinata – asa cum ii spune si numele – pescuitului cu voblere de twiching. Lanseta are o lungime de 1,98m, 8 inele fuji alconite, maner splitat din Eva Premium si mandrina ergonomica pentru o priza impecabila. Este o lanseta rapida cu actiune e varf, dar cu o rezerva foarte mare de forta, iar puterea de lansare este de 7-28g.


Pe langa pescuitul in forta, cu naluci de twiching, m-am inteles excelent cu aceasta lanseta atat cu naluci cu reactivitate mai mare, crankbait sau spinnerbait, dar si la jigging cu greutati de 7-14 grame. Avand o actiune rapida, o greutate extrem de redusa – numai 130 de grame si o senzitivitate ridicata, iti poti da seama de la primul contact ca este o lanseta excelenta pentru pescuitul la salau din barca. Paradoxal, desi programul Generation Black a fost gandit in mod exclusiv cu lansete focusate pe anumite stiluri de pescuit, Twichin’ Stick este excelenta  atat la pescuitul stiucii cu naluci te tip hard cat si la pescuitul salaului cu jiguri.


Unul din punctele forte ale programului Generation Black este design-ul: blank-urile si matisajele mate de culoare neagra, fiind “asortate” exclusiv cu accesorii de aceeasi culoare. Designerii de la Daiwa s-au conformat principiului conform caruia ca sa ajunga sa prinda pesti, o lanseta trebuie sa convinga mai intai un pescar.


La achizitionarea oricarei lansete din gama Generation Black, pescarul primeste si o husa de neopren. Aceaste huse sunt special concepute astfel incat sa “gazduiasca” lansetele echipate cu mulinete. Sunt huse foarte utile, in care pescarii pot pastra lanseta de rezerva atat pe durata partidei de pescuit cat si in timpul transportului, protejand-o de lovituri si zgarieturi.