JURNAL DE PESCARI | CU EUGEN SI PETRE GERMAN

BIBANMANIA 2014

Bibanul a aparut in lacul de la Bicaz la inceputul anilor ’90 si a fost privit la inceput ca un intrus. Treptat, el a devenit specia majoritara a lacului, iar odata cu aparitia capturilor importante ca dimensiuni, el a inceput sa fie reconsiderat de catre pescarii sportivi, in special de catre cei pasionati de pescuitul cu naluci, in ultimii ani, bibanii mai mari de un kilogram nefiind o raritate.

Acest aspect, impreuna cu faptul ca am dorit sa trecem la un concurs pe echipe din barci mai mari, ne-a determinat ca impreuna cu partenerul nostrum Vali sa organizam a doua editie Bibanmania pe lacul Izvorul Muntelui – Bicaz, cel mai mare lac interior din Romania. Astfel, in weekendul 11-13 Iulie 2014, 40 de pescari reuniti in 20 de echipe si-au incercat maiestria in capturarea bibanilor capitali.

S-au incercat tehnici si tactici din cele mai variate: unii au preferat sa se deplaseze foarte mult, altii dimpotriva, au pescuit tot concursul pe zone foarte restranse, insistand pe locurile “clasice”. S-au folosit deopotriva naluci soft, voblere, rotative, pilkere, cicade, plomb-palette.

Noi am pescuit alternativ, unul cu voblere si rotative, celalalt cu spinnerbaituri si naluci soft. Nalucile cu care am prins pestii cei mai mari au fost voblerele Strike Pro CrankyDeep si DaiwaTournament Spike, rotativele Berti Axat si gruburi Relax cu si fara microspinnerbait. Evident, am avut in carligele nalucilor si cleni, unii dintre ei mai mari decat toti bibanii pe care am reusit sa-i punem in livewell.

Am punctat pesti cam de aceeasi marime, cu media de 165grame (cca 25cm), constanta fiind in final atu-ul nostru.

Captura concursului, un biban de peste jumatate de kilogram a fost prinsa la un vobler Jackall Diving Chubby FireTiger de catre echipa Vasile Jarda- Catalin Avasiloaie. Ne asteptam la mai multe astfel de capturi, dar probabil vremea instabila din ultima vreme si nivelul in crestere rapida a lacului au tinut deoparte bibanii mari.

In antrenamente au existat mai multe astfel de capturi, dar singurii care au “marturisit” au fost Andy Arif si George Nitache, de la echipa Toyota, ocupanta locului 7 si castigatoare a premiului oferit de noi.

Per total a fost un concurs reusit, in care distractia si atmosfera de vacanta s-au imbinat cu adrenalina pescuitului de competite, in care toate echipele au pastrat sanse pana in ultimul minut. Am testat inca o data faptul ca intr-un concurs de pescuit, suspansul pastrat pana la final este mai important dacat dimensiunea sau numarul pestilor.

Multumim sponsorilor si partenerilor care ne-au ajutat sa premiem jumatate din echipe, inclusiv un premiu Fair-Play acordat echipei Catalin Radita – Marius Livadaru. Fara aportul lor, acest concurs cu siguranta nu ar fi fost atat de reusit.

Atat pe ei cat si pe toti concurentii ii asteptam alaturi de noi si la anul, in a doua jumatate a lunii Iulie!