Despre Noi
NOI si NALUCILE BERTI
BERTI inseamna pasiunea pentru spinning si pentru lurebuilding a doi frati: Eugen si Petre German. La inceputul anilor ’90, in timpul liceului si facultatii procurarea nalucilor era o adevarata corvoada, in special din punct de vedere financiar. Posibilitatile de a avea venituri ca student sau elev in acea perioada erau extrem de limitate; astfel incat s-a nascut (mai mult din nevoie) pasiunea pentru lurebuilding. In primii ani nalucile manufacturate de noi erau destinate exclusiv uzului personal.
Cu timpul, prietenii si partenerii de pescuit, incantati de eficienta nalucilor BERTI, au inceput sa ne sfatuiasca sa construim o mica afacere. Incet-incat, nalucile BERTI au devenit cunoscute in toata tara, iar astazi ele sunt distribuite in peste 100 de magazine din majoritatea oraselor mari din Romania. In conditiile cererii in continua crestere, si incercand sa pastram intacta calitatea produselor noastre, cea mai mare provocare a fost marirea capacitatii de productie fara a face compromisuri din punct de vedere calitativ. Pas cu pas, in toti acesti ani, BERTI a devenit, probabil, cel mai cunoscut si mai apreciat brand de naluci metalice din Romania. Si cu siguranta nu ne vom opri aici.
NOI si PESCUITUL
EUGEN: “Am inceput sa pescuiesc pe la 3 ani cu varga de alun la boisteni si porcusori pe raurile din Moldova unde taica-meu, geolog de meserie, facea prospectiuni. Virusul odata instalat a urmat o perioada de aproximativ 10 ani in care am trecut pe rand toate fazele de la peruci la palomar, de la piper la telescopice rusesti si germina, de la pluta de cocean la plumb culisant. La 12 ani am prins primii bibani la rotativa “Inox” pe Straulesti – a fost momentul in care am inteles ca spinningul (pe vramea aia nu stiam ca asa se numeste) va fi pasiunea vietii mele. De la 14 ani, cu mici exceptii de fly, pescuiesc exclusiv spinning. Scolarizarea a avut loc in vacantele de vara pe lacul de la Bicaz. Acolo practic am parcurs ciclurile primar si gimnazial ale pescuitului la rapitor. La inceput a fost cleanul la rotativa, apoi au urmat bibanii la softuri pe lacurile de linga Bucuresti, stiuci la table in Delta, pistruiatii de la munte…”
PETRE: “Am inceput pescuitul de la o varsta foarte mica. Primele amintiri legate de pescuit sunt de la Bicaz, din vacantele de vara. Urmeaza lacurile din jurul Bucurestiului… Mogosoaia, Cernica, Snagov, Straulesti, Chitila, Baneasa, cu “regine”, bibani, rosioare, obleti, carasi, mai rar cate o marlita sau cate-un strapazan. Excursii in Delta, cu primele stiuci si primii somotei, cu rosioare, platici, lini, carasi si ciortani, concedii la mare cu stavrizi, guvizi si chefali, dar si cu bibanii Siutghiolului, vacante pe raurile montane si sub-montane ale Moldovei, visand la pistruiati, si prinzand mai mult cleni, mrene, scobari, porcusori si verdeti. Primele aventuri cu naluci la Cernica, primele atacuri ratate si o “taietura” deasupra strunei. Anul de gratie 1989, cand la Bicaz se nimereste unchiul Micky, cu cateva rotative autohtone in trusa. Primul peste la rotativa: un clean… de atunci am pescuit foarte rar la alte stiluri in afara de spinning.”
NOI si INTERNETUL – 10 ani
Constienti de importanta si dimensiunea fenomenului “www” inca de la primele contacte cu acesta, am incercat sa fim intotdeauna prezenti cu expuneri cat mai ample ale produselor noastre. In anul 1999 am creat primul site dedicat nalucilor BERTI. De atunci am incercat in permanenta sa imbunatatim calitatea prezentei noastre pe internet. Fara a avea pretentii de specialisti in domeniul creatiei web, am preferat sa realizam totul singuri, intrucat orice cheltuiala (si cheltuielile cu un site web nu sunt chiar mici) ar fi trebuit sa se regaseasca in pretul produselor noastre. Si cum ideea principala de la bun inceput a fost producerea unor naluci accesibile pentru toti pescarii, inclusiv pentru cei cu venituri modeste, am fost nevoiti sa parcurgem cativa pasi si in domeniul web-designului. In primii ani, originalitatea prezentarilor noastre a fost remarcata adeseori in reviste de specialitate si in emisiuni TV. In anul 2001 am lansat conceptul de FAIR-PLAY in pescuit, tradus prin practicarea stilului CATCH and RELEASE.
De atunci am sustinut incontinuu si fara rezerve acest mod de a fi aproape de natura si de partenerii nostri, pestii rapitori.
Intre timp, domeniul web a evoluat constant si rapid, si, evident, nefiind implicati direct in aceasta industrie, nu am avut cum sa tinem pasul. Ne-am multumit sa ramanem pe net si sa incercam sa imbunatatim incontinuu calitatea prezentarii produselor noastre. Speram ca am reusit si promitem sa facem eforturi sustinute in aceasta privinta si in continuare.
NOI si COMPETITIILE DE PESCUIT
Am fost atrasi de participarea la concursurile de pescuit cu naluci inca de la primele manifestari de acest gen din Romania. Din pacate, in anii ’90, concursurile de spinning erau foarte rare. In 1995-1996 am participat la primele concursuri de spinning, organizate de firma ARROW la Snagov. Evident, fiind si foarte tineri, rezultatele au fost destul de modeste. La inceputul anilor 2000 a existat o oarece concentrare de forte pentru crearea unui campionat national de spinning. Regulamentele erau insa ne-echitabile, de cele mai multe ori erau schimbate pe malul apei inaintea inceperii concursului, pentru favorizarea unora sau altora dintre concurenti, lucruri ce ne-au tinut departe de competitiile de pescuit pentru o vreme. In paralel, au inceput insa sa apara cluburi si asociatii de pescuit independente, iar pe 9 aprilie 2005, la Darvari, a avut loc primul concurs de spinning organizat de o astfel de asociatie. Cupa PESCARI4EVER de la Darvari a fost un eveniment major la acea perioada, fiind, de la concursurile organizate de ARROW, primul concurs organizat si arbitrat intr-un mod profesionist. A fost primul concurs in care rezultatul ne-a satisfacut asteptarile: Eugen a ocupat locul 1, capturand peste 17 kg. de salau, aproape de doua ori cat ocupantul locului al doilea, cu 9kg.
Primavara anului 2006 a insemnat cel mai mare pas spre profesionalizarea spinningului de competitie din Romania. Revista “Aventuri la pescuit” decide sa se implice activ in organizarea campionatului national si in sponsorizarea echipei nationale de spinning care urma sa rezulte in urma acestui campionat. Este momentul in care decidem si noi sa ne implicam activ si sa punem umarul la ridicarea spinningului de competitie din Romania. Suntem membri fondatori ai asociatiei ANGLERS XXI si ai clubului de pescuit sportiv DRILL BUCURESTI, la randul sau membru fondator al LIGII ROMANE DE SPINNING. Rezultatele personale in noul Campionat National – Turneu AVP sunt excelente. In anul 2006, Eugen ocupa locul 1 si primeste titlul de Campion National, fiind totodata si concurentul cu cele mai multe concursuri castigate – 3 (Darvari, Gostilele si Cupa trei lacuri -Gilau), iar Petre ocupa locul 8, la numai cateva puncte de locul 5. In 2007, Eugen isi pastreaza locul in lotul national al Romaniei, ocupand locul al treilea al podiumului si fiind, si in acest an, concurentul cu cele mai multe concursuri castigate – din nou 3 (Valea Argovei, Cupa trei lacuri- Tarnita si Rogojesti). Petre ocupa doar locul 22. La finalul anului 2007, este organizata la Gostilele editia a doua a TROFEULUI MASTER GOSTILELE, concurs la care reusim in premiera sa urcam impreuna pe podium, ocupand primele doua locuri ale clasamentului.
Inceput, din punct de vedere personal, sub semnul rezultatului de la Gostilele de la finalul anului precedent, anul 2008 avea sa insemne cel mai bun an al nostru in campionatul national de spinning. La final, ocupam doua locuri pe podium, fiind la numai cateva minute de a re-edita performanta de la MASTER GOSTILELE din 2007.
Astfel, Petre devine noul Campion National, iar Eugen ocupa locul al treilea, fiind singurul concurent din turneu cu trei clasari consecutive in primii 5 (de fapt chiar in primii 3), si astfel singurul pescar membru in toate cele trei loturi nationale de pana acum.