JURNAL DE PESCARI | CU EUGEN SI PETRE GERMAN

De la helic la skeletonik pro

­­­­Scriam anul trecut despre spinnertail ca este o naluca plina de surprize careia intentionam sa-i acordam mai multe sanse in viitor. Desfasurarea ulterioara a evenimentelor nu a facut decat sa ne intareasca aceasta convingere si sa ne faca sa ne intrebam din nou de ce am folosit destul de putin acest tip de naluci in trecut.

Cu siguranta exista pescari care nu stiu ca “HELIC” este numele pe care noi l-am dat primului spinnertail pe care l-am realizat in urma cu peste 20 de ani datorita –evident- asemanarii cu un elicopter si evolutiei paletei atat pe tractiune cat si pe traictorie descendenta. Chiar am dat de curand peste un mini-catalog pe care il trimiteam prin posta pescarilor care il solicitau printr-un formular postat la noi pe site prin 1999-2000, in care apare si un Helic intr-o varianta incipienta, primul spinnertail BERTI.

Intre timp, in acceptiunea foarte multor pescari, HELIC este sinonim cu spinnertail, fapt plecat de la modul in care mai multi comercianti sau importatori de produse de pescuit si-au botezat- printr-o asociere de tip “Xerox”- aceasta categorie de naluci “helic” in loc de “spinnertail”.

Am avut anul trecut cel putin doua partide de pescuit in care spinnertailurile au facut diferenta fara doar si poate. Prima a fost la deschiderea sezonului, cand am prins o sumedenie de avati, stiuci, bibani si rosioare in conditiile in care in toata delta se prindea (cel putin stiuca) extrem de greu, asa cum, din pacate, s-a intamplat- cu mici exceptii- pe parcursul intregului an. Facand o paranteza, din punctul nostru de vedere noul ordin pe prohibitie pentru Delta Dunarii cu interzicerea retinerii capturilor de stiuca (printre alte specii) este absolut necesar. Altfel, probabil ca vom ajunge in curand sa “contemplam stiuca la muzeu. Da, da! La muzeu!

Al doilea moment in care spinnertailurile ne-au ajutat sa facem diferenta a fost Cupa Ligii- DDPC 2020, un concurs cu un regulament inedit si cu 93 de echipe la start, unde, cu exceptia unui singur peste (stiuca de 69cm), toti ceilalti cu care am punctat in clasamentul final i-am prins la spinnertailuri de 14, 17 si 21g; mai exact, avati intre 52 si 59cm. Dupa ce m-am straduit sase luni sa-mi fac timp pentru asta, am reusit zilele trecute sa montez un scurt filmulet cu participarea noastra la Cupa Ligii DDPC 2020.

 

Nu o sa intru foarte mult in detalii legate de acest concurs, despre care s-a scris si s-a vorbit foarte mult, despre care s-au realizat numeroase filme. O sa punctez doar faptul ca nu pescuiseram niciodata inainte pe cca 70-80% din suprafata sectorului, ca ne-am antrenat cateva zile cu ajutorul lui Iliuta Goean de la https://www.descoperadeltadunarii.ro, ca am avut doi “sfatuitori” de nadejde carora tinem sa la multumim si din acest colt de pagina si ca am castigat detasat pentru ca am avut o strategie buna si un strop de noroc.

Cred ca astfel cade si ideea preconceputa ca diferenta la pestii mari se face din dimensiunea nalucii. Din punctul meu de vedere, este o eroare majora pe care multi pescari o fac destul de frecvent. Diferenta o poate face doar naluca cea mai asemanatoare cu pestii prada din respectivul moment. Exista cazuri in care aceasta diferenta va fi facuta de o naluca gigant si in egala masura exista zile in care cel mai mare peste va prefera o naluca de cativa centimetri.

Mi s-a intamplat asta in nenumarate ocazii. Cred ca am mai povestit despre stiucile de 10-12kg intepate in Suedia cu oscilante taifun de 5cm in timp ce pescuiam la pastrav, dupa zile intregi de pescuit la stiuca cu naluci gigant, in care reuseam foarte rar sa prind stiuci mai mari de 5-6kg. Am patit lucrul asta in trei excursii consecutive acum 10-15 ani. Sau despre stiuca de peste 10kg prinsa de Misu Sofonea la Holbina cu o oscilanta Banana nr.1, tot de 5cm, in conditii de concurs, cand toti incercam sa ademenim captura cu naluci din ce in ce mai mari. Probabil ca singurul rapitor la care se intampla foarte rar acest lucru este somnul.

Revenind la spinertailuri – am avut in ultimii ani diverse surprize legate de aceste naluci, de la castigarea mansei a doua la Campionatul Mondial in Africa de Sud pescuind la makriel, un peste absolut necunoscut pentru noi pana in acel moment, la partidele memorabile la stiuca si bibani record pe canalele deltei, la cleni prinsi pe apa de 15m in lacurile de munte sau la castigarea DDPC care ne-a adus cel mai mare premiu castigat vreodata la un concurs de pescuit.

Nu pot sa nu amintesc si de ultima surpriza pe care am avut-o telefonic in urma cu vreo doua-trei saptamani. In timp ce ma pregateam sa trimit un pachet cu spinnertailuri unui magazin de pescuit, am intrebat usor mirat… “Dar trage avatul acum?”, iar raspunsul m-a surprins total… “Ah, nu! Aici se pescuieste cu ele foarte mult la salau!”. I-am povestit acum vreo doua zile ui Andy si mi-a spus ca si el, impreuna cu Cox si Malin, au avut o partida memorabilia la salau cu spinnertailuri. Semn ca mai e loc de multe surprize si pentru noi.

In ciuda faptului ca cele doua modele de spinnertail pe care le produceam pana acum -Helic si FISHelic- vin cu o diversitate foarte mare de greutati, pescuind mai mult cu ele in ultimul timp am simtit in cateva randuri nevoia de ajustari de greutate mai fine. In special in acest sens, din 2021, printre noutatile noastre si-a facut loc si un nou membru in familia de spinnertailuri BERTI: SKELETONIK PRO – primul model de spinnertail proiectat in totalitate de noi. Am pastrat aceeasi solutie constructiva ca la modelele noastre deja consacrate, cu sarma dintr-o singura bucata indoita manual si cu fixarea paletei cu calaret; solutie mai complicata dpdv al manoperei, dar mult mai rezistenta in timp decat cea cu vartej incastrat din turnare.

Este spinnertailul care ne va ajuta la reglajele de finete in timpul partidelor de pescuit (in special in rauri sau in Dunare), avand greutati de 16-18-20-22 si 24g si o gama larga de palete si culori.

http://www.bertilure.ro/spinnertails.htm

LA SEZON NOU… CULORI NOI !

2018- o noua brigada de ultrasi.

Incurajati in egala masura de de numeroasele feedback-uri pozitive de la pescari si de rezultatele pe care noi insine le-am avut pe parcursul sezonului trecut folosind crank-urile ULTRAS, am hotarat ca pentru aceasta vara sa marim gama cu cinci culori noi.

Unele dintre ele ne-au fost sugerate de catre pescarii care au apreciat culorile de anul trecut, altele au fost alese de noi in urma unei experiente de aproape 30 de ani de pescuit la clean, biban sau pastrav  cu naluci in lacuri de baraj cu apa adanca.

Noi le-am testat cu succes la Bicaz, prinzand cu ele cleni, bibani si salai.

Am avut si doi pastravi in lanseta, dintre care unul sarit bine de kilogram, dar mbii au scapat langa barca. 

Am folosit cu succes culorile mai deschise pe zona dinspre coada lacului, unde apa era putin “ciupita”.

In zona dinspre baraj, cu apa mai limpede, culorile mai inchise au dat si ele rezultate foarte bune.

Speram ca dvs, si mai ales pestii pe care ii vizati, veti aprecia deopotriva aceasta noua gama de culori. Fir intins!

LUCKY REDTAIL – o noua provocare pentru stiuci

Realizarea de naluci sau modele noi este una dintre preocuparile noastre prioritare: avem in permanenta naluci pe care le testam impreuna cu prietenii nostri inainte de a le include in oferta. Anul trecut am testat o oscilanta noua, i-am ajustat curbura si nervura in forma literei “V” pana a ajuns la o evolutie ideala atat pe tractiune continua cat si pe cadere si care ne-a adus rezultate notabile, atat noua personal cat si celorlalti “testeri” de ocazie. Pe tractiune continua, lingura balanseaza stanga-dreapta mentinandu-si varful pe aceesi directie , iar pe cadere are o evolutie “nervoasa” dar de amplitudine mica, putand fi “jucata” aproape pe loc.

L01

Daca in portofoliul multor producatori de naluci exista culoarea Redhead, noi va propunem Redtail, inspirati de faptul ca unii pesti prada (rosioara, babusca sau biban) au caudala rosie, iar atacul stiucii vizeaza de multe ori exact acest “semnal” vizual.

L03

In toamna, cand naluca ajunsese deja in varianta finala, am pescuit cu ea in cadrul Cupei Total Spinning 2011 organizata de APC21 la Snagov. Dintre 5 stiuci pe care le-am capturat in cele sapte ore ale mansei, una am prins-o la spinnerbait si patru la oscilanta aflata in teste. Dintre ele, doar una a fost punctabila, dar a fost suficient de “mare” (56cm) incat  am castigat – in premiera – premiul pentru cea mai mare captura. Intrucat am considerat intotdeauna ca acest premiu este doar o chestiune de noroc  in contextul in care se face punctarea in competitiile de spinning de la noi, numele noii naluci, care initial era REDTAIL, a fost “suplimentat” cu adjectivul LUCKY (norocos).

L02

Lucky Redtail a fost lansata in cadrul Expoaventuri 2012 – editia de primavara, iar succesul de care s-a bucurat a fost unul foarte mare. Am echipat-o cu ancora de vanadium, i-am atasat ochi 3D si am lacuit-o cu o rasina speciala impotriva coroziunii si a zgarieturilor. Sunem convinsi ca aceasta oscilanta nu va va insela asteptarile si speram sa fie la fel de “norocoasa” si pt. dvs.
Fir intins! Daca n-ati avut noroc, incercati un “Lucky Redtail”!

L04

SPINNERBAIT 2012

Incurajati de numeroasele feedback-uri pozitive si de rezultatele remarcabile pe care noi insine le-am avut in ultimii doi ani la spinnerbaiturile cu skirt siliconic, incepand din 2012 am decis sa extindem semnificativ gama de modele. 29 de spinnerbaituri noi, cu lesturi de trei greutati (7, 11 si 14 grame), 7 combinatii de palete si 12 tipuri de skirturi bicolore sau tricolore. Aceasta varietate va acoperi cu siguranta toate situatiile si va satisface si cei mai exigenti pescari.

spinnerbait01

Lesturile diferite au generat de la spinnerbaituri de dimensiuni mici – pentru bibani capitali si stiuci pretentioase la spinnerbaituri mari, cu doua palete – pentru capturi record. Lesturile sunt vopsite manual si protejate cu rasini epoxidice. La modelele de 11 si 14 grame, destinate cu precadere pescuitului la stiuca, am folosit exclusiv carlige XStrong, tinand cont de sugestiile venite din partea pescarilor.

spinnerbait02

Spinnerbaiturile sunt echipate cu o gama variata de palete salcie si colorado, montate single sau in tandem (salcie+colorado, colorado+colorado, salcie+salcie).

spinnerbait06

Palete de tip colorado sunt recomandate pentru viteze mai mici de recuperare, fiind niste palete cu o reactivitate mai puternica – pentru momentele cand pestii sunt apatici sau in situatii de turbiditate crescuta. Pentru o reactie cat mai rapida am folosit pe pozitie terminala (fixata la vartej la modelele de 11 si 14) paleta cu curbura mai pronuntata de tip Colorado Deep Cup.

spinnerbait07

Palete de tip salcie (willow) sunt recomandate pentru prezentari mai agresive, cu viteze mai mari de tractiune.

spinnerbait05

Combinatia universala colorado – salcie este probabil cea mai des folosita de catre pescarii de pretutindeni. Este combinatia cu care si noi pescuim cel mai frecvent.

spinnerbait03

Culorile skirturilor sunt foarte variate- de la nuante intense la combinatii naturale, cu accent pe contraste si culori foarte puternice – care au dat cele mai bune rezultate, in special la stiuca.

spinnerbait04

Toate gama va fi echipata cu vartej cu rulment (1) pentru o miscare cat mai libera si mai naturala a paletelor. Ochetul de fixare (2) este perfect inchis, gandit astfel pentru a putea fi atasat la agrafa, in special pentru pescuitul cu struna. Am folosit sarma inox tratata mai groasa decat pana acum pentru o rezistenta sporita si ochi 3D (3) pentru un aspect cat mai natural. Fixarea skirturilor de lest este ferma (4), pentru a evita situatiile in care skirtul aluneca spre curbura acului. Am incercat astfel sa optimizam si sa adaptam cat mai bine spinnerbaitul conditiilor de pescuit de la noi, evitand neplacerile cauzate de spinnerbaiturile obisnuite.

Download PDF catalog

spinnerbait08

MOTORGUIDE BULLDOG

Am inceput pescuitul la rapitori in urma cu foarte multi ani la Bicaz, unde impreuna cu Petre incercam sa gasim clenii. Foloseam o barca ruseasca simpla, cu rame. Si pentru ca in pescuitul cleanului precizia lanseului si delicatetea prezentarii sunt lucruri esentiale dar greu de realizat dintr-o barca prost pozitionata, pescuiam cu randul… unul la lanseta iar celalalt la rame. Imi amintesc ca in acele momante in care ma straduiam  sa pozitionez barca si sa o tin la distanta de locul pe care-l abordam pentru a nu speria pestii  ma gandeam cat de util ne-ar fi un motor pe care sa-l controlam fara ajutorul mainilor.

mb01

Au trecut anii si in 2008 in Italia, cu ocazia campionatului Mondial de Bass am vazut prima data un motor de trolling montat pe un bass-boat, controlat 100% cu piciorul, prin intermediul unei pedale. A fost o adevarata revelatie, desi le stiam de pe BassProShops si Cabelas. Usurinta cu care posesorii lor reuseau sa tina barcile pe loc chiar si pe vant foarte puternic, fara a fi nevoiti sa se ancoreze m-a incantat foarte tare. (Echipele Romaniei au fost singurele care au folosit ancore, starnind amuzamentul partenerilor de intrecere).

mb02

A urmat Portugalia 2010 unde timp de 5 zile am utilizat un astfel de motor pe o barca Nitro, din care am pescuit impreuna cu Cristi. Primele zile au fost infernale: eram cu ochii mai mult la motor decat la apa, dar in ultimele ma obisnuisem si calvarul a devenit o placere. Am parasit acea competitie hotarat sa-mi achizitionez un motor de trolling mic, compatibil cu barca mea.
In consecinta, am inceput documentarea pe net si dupa cateva zile am inteles ca motorguide bulldog este singurul potrivit, fiind gandit special pentru barci mici, cablurile scurte nepermitand utilizarea in ambarcatiuni mai lungi de 4m. Multi posesori de ambarcatiuni ii dadeau calificative slabe in review-urile de pe site-urile americane, dar toate nemultumirile lor erau legate de lungimea cablurilor. Concluzia mea a fost ca era 100% vina lor.

mb03

Sistemul de prindere cu care este dotat este de tip “menghina”, similar motoarelor electrice obisnuite. Este singurul model de motor  cu control la picior dotat cu acest tip de prindere, restul modelelor – indiferent de producator- avand un sistem tip “bascula”, incompatibil cu barcile de dimensiuni mici.
In luna aprilie am intrat in posesia lui si, desi au trecut numai 5 luni, pot spune ca este una dintre cele mai inspirate investitii pe care le-am facut in ultima perioada. A crescut timpul efectiv de pescuit, prin eliminarea timpilor morti necasari pozitionarii barcii cu vaslele. Indiferent de directia si intensitatea vantului, imi pot urma traseul de pescuit.

mb04

Fie ca a fost vorba de biban, clean sau stiuca, am folosit motorul in toate partidele de pescuit. Il recomand pentru orice partida de pescuit in miscare, atunci cand este nevoie sa abordezi in permanenta locuri noi. Desi folosesc acest tip de motor de putin timp, el a atras atentia tot mai multor pescari de rapitori si probabil in scurt timp Bulldog-ul va intra in arsenalul multora dintre ei.
In Romania, unic distribuitor al produselor Motorguide este American Nautics, in portofoliul careia puteti gasi si acest motor. MOTORGUIDE – NEVER STOP.

mb05

INCEPUT DE SEZON

In sfirsit primavara a aparut! Dupa cea mai grea iarna a ultimilor ani debutul in noul sezon de pescuit s-a lasat asteptat mai mult ca niciodata. Si pentru ca in spinning primavara este anotimpul salaului, jumatatea lui martie ne-a gasit pe lacul de la Valea Argovei, locul de desfasurare al primului concurs din master. Desi la prima iesire am fost nevoiti sa induram o vreme ostila cu vint puternic si foarte rece, desi am pescuit intr-o apa de numai 3-4 grade am reusit totusi sa ne intilnim si cu citiva “vargati”.

primavara

In urmatoarele iesiri conditiile au fost din ce in ce mai bune iar rezultatele rezonabile. Oricum  cred ca primavara asta, dupa atita asteptare, suntem cu totii mai ingaduitori cu vremea, mai putin exigenti cu temperaturile mai dispusi la compromis cu vintul.

Personal, mi-am propus ca in acest sezon sa incerc sa-mi insusesc cit mai bine tehnicile de baitasting.

primavara07
Acest lucru se datoreaza faptului ca in ultima vreme am facut o adevarata pasiune pentru  pescuitul bassului si pentru competitiile din bassmaster. Si pentru ca toate lansetele de baitasting care mi-au trecut prin mina pina acum au avut o soarta cruda fiind maltratate si transformate in bete de spinn am apelat la ajutorul si experienta prietenului meu  Gabi Udila (gabie rodbuilding- tel 0727379089).

primavara01

Am scos din dulap blancurile care zaceau demult uitate, am ales unul care mi s-a parut mai potrivit,  l-am trimis cu curierul la Craiova la Gabi de unde s-a intors in citeva zile transformat intr-o adevarat adevarata lanseta custom. Si…si-a demonstrat calitatea cea mai importanta inca de la prima iesire: PRINDE!

primavara00

Si tot cu o legatura tangentiala cu bass-ul si baitastingul am decis ca incepand din acest an sa pun la punct o linie de productie de SPINNERBAITURI CU JIGUL FIXAT PE AX SI SKIRT SILICONIC. Am achizitionat matrite, skirturi siliconice, elastice de fixare, cirlige speciale….. si toate cele necesare si m-am apucat de treaba. Sper ca stiucile si somnii nu vor ramine insensibili.

primavara02
Le-am prezentat la targul SUPERPESCAR, alaturi de celelalte noutati ale primaverii:

primavara05
DOLI si LINX GIGANT
Pentru ca tot mai multi pescari de stiuca ne-au solicitat variante mai mari ale modelelor LINX si DOLI, am realizat aceste modele in varianta gigant. Sunt disponibile in diverse variante de culori, avand greutatea de 16 grame si lungimea de 95 mm.

primavara06

HEAVY BLADE
O cicada noua cu un design mai apropiat de natural, mai atent la detalii si echipata cu ochi 3d de tip ‘’real eyes’’. Principala diferenta dintre modelul nou si cel clasic este plusul de greutate al variantei heavy blade necesar pescuitului in ape adinci sau in conditii de vint puternic: 7 grame fata de 4 pentru numarul unu , si 14 grame fata de 7 pentru numarul 2. Numarul 2 este echipat cu doua cirlige duble pozitionate la extremitatile nalucii.primavara03

CANDY PERCH
Oscilante de mici dimensiuni si foarte viu colorate, destinate bibanilor si nu numai. Dupa multi ani in care le-am folosit exclusiv pentru uz personal, ele vor fi disponibile in curand in catalogul nostru si in varianta extra-lestata.

primavara04