CRACIUN FERICIT !
Craciun fericit ! Iar in 2012 sa vi se implineasca toate visele cu sau fara capturi !
L A M U L T I A N I !
JURNAL DE PESCARI | CU EUGEN SI PETRE GERMAN |
Craciun fericit ! Iar in 2012 sa vi se implineasca toate visele cu sau fara capturi !
L A M U L T I A N I !
Ziua nationala 2011 ne-a gasit in Ungaria, in cautarea bass-ilor de Bokod.
Prima zi de pescuit ne-a adus in lansete sase stiuci intre 1 si 3kg. impartite intre cei patru membri ai expeditiei. Bass-ii ne-au ignorat cu desavarsire, desi am insistat aproape toata ziua pe locul considerat cel mai eficient in perioadele reci.
Spre deosebire de experienta anterioara de la Bokod, stiucile au fost extrem de active, atacand cu frenezie bancurile de obleti din suprafata. Apa calda provenita din termocentrala adiacenta lacului de la Bokod face ca pestii sa fie foarte activi, in ciuda temperaturilor sub limita de inghet de afara.
Am remarcat, odata in plus, organizarea impecabila a pescarilor din tara vecina. Un pescar maghiar care cauta crapii in imediata vecinatate a locului in care noi cautam bass-ii a capturat un ciortan de 2-2,5kg. Au urmat momente pe care nu le-am vazut niciodata in Romania… omul a scos ruleta si a masurat pestele inainte sa-l puna in juvelnic, dupa care a scos carnetelul atasat permisului de pescuit si a notat captura. Membrii clubului local de pescuit au dreptul sa retina un numar limitat de pesti pe an, iar pentru a nu incalca aceasta regula trebuie sa fie extrem de corecti si – in egala masura – ordonati. Modul in care este administrat acest lac si faptul ca pescarii respecta legile sunt dovada ca din pescuit sportiv cu reguli privind dimesiunea minima si cantitatea de peste retinuta (asa cum prevede si legislatia din Romania) nu se poate periclita populatia piscicola a unui lac. Ar mai fi de notat faptul ca bass-ul este singura specie care se pescuieste exclusiv in sistem catch and release in lacul de la Bokod.
Revenind la rapitorii nostri… am pescuit mare parte din timp cu naluci dedicate in primul rand pescuitului la bass… spinnerbaituri cu skirt siliconic, creaturi soft in monturi offset si voblere mari.
Patru din cele sase stiuci au preferat spinnerbaitul, iar celelalte doua voblerele.
Ziua a doua am schimbat strategia, pescuind in special in zonele cu pontoane. Aceasta schimbare a adus cu ea si doi bass-i de aproape doua kilograme fiecare. Performerii au fost Sorin si Cox (aflat la primul lui bass… ceea ce intareste faptul ca “norocul incepatorului” nu este doar o sintagma), iar nalucile castigatoare, doi raci soft de culori inchise.
Pe langa acesti pesti, fiecare dintre noi a mai avut una-doua pezentari, majoritatea tot la momeli soft. Eu am avut doua atacuri, unul la un split-tail in montura texas si un drill la un spinnerbait cu skirt care s-a sfarsit brusc din cauza frecarii firului multifilament de un picior metalic de ponton. Bass-ii sunt extrem de puternici… dintre toti pestii rapitori pe care i-am capturat sunt cel mai greu de controlat in drill.
Principala problema pe care am intampinat-o in Ungaria a fost imposibilitatea de a ne intelege cu localnicii… aproape nimeni nu stie nici macar o boaba de alta limba in afara de maghiara. Per ansamblu, o excursie parca mult prea lunga raportat la timpul efectiv de pescuit, dar o iesire agreabila in conditiile in care la noi majoritatea apelor erau deja inghetate de ziua nationala. Fir intins!