JURNAL DE PESCARI | CU EUGEN SI PETRE GERMAN

1 MAI LA BASS

Pregatirea vacantei de pe Mequinenza a inceput in luna Ianuarie cu achizitionarea biletelor de avion. Au urmat cateva luni de asteptare, informare si achizitii. Lacul Caspe-Mequinenza este cel mai mare lac de pe raul Ebro, avand o lungime de cca 100km si un perimetru de peste 500km. Cel mai important concurs international de bass organizat de catre spanioli, “CaspeBass” are loc pe acest lac, desi ca populatie piscicola sunt multe lacuri mult mai apreciate in Spania.

caspe1

Programarea primei etape a CNS de la Periprava ne-a pus in ipostaza de a avea o singura zi la dispozitie pentru inlocuirea truselor de stiuca cu cele de bass… pentru ca bass-ul a fost unica tinta a excursiei noastre, in ciuda faptului ca lacul adaposteste populatii mult mai numeroase de salai sau somni capitali.

caspe7

Sub influenta etapei de la Periprava am inceput si pescuitul la Mequinenza, insistand la spinnerbaituri, crankbaituri si rattlinguri. Dupa sase ore de “power-fishing”, singurul peste care poposise in barca era un biban. Am inteles ca gresim, dar nu ne dadeam seama unde. Sfaturile primite de la Cristian Melinte – prin intermediarii Cristi si Andy- ne-au adus catre seara si primii bassi: unul prins de Eugen si unul scapat langa barca de mine. Suficient cat sa ne pastram increderea intacta, in ciuda faptului ca – desi vazusem cateva zeci de bassi de-a lungul zilei – am reusit sa capturam unul singur.

caspe2

In zilele urmatoare, dupa inca o runda de sfaturi de la noii nostri prieteni romano-spanioli Cristian, Catalin si Emilian, am reusit sa ne adaptam la conditiile si tehnicile de pescuit cele mai potrivite in aceasta perioada. Nalucile cele mai prinzatoare au fost skirt-jigurile armate cu raci si creaturi de mici dimensiuni sau cu gruburi double-tail. Cea mai eficienta naluca soft a fost Deps Deathadder Hog de 3 inch, iar skirt-jigurile folosite au fost manufacturate de noi pe football-jiguri de 7gr. cu skirturi green pumpkin-black sau green pumpkin-chartreuse. In ultimele doua zile am reusit sa prindem 4 basii si la spinnerbait, desi pentru perioada de imperechere nu este cea mai potrivita naluca.

caspe3

In ultima zi am decis sa mimam conditiile unui concurs, si sa incercam sa aducem in barca cinci bassi cat mai mari. Marimile standard ale bassilor capturati erau fie de 600-800gr fie de 1,5-2kg., cu cateva exceptii atat in minus, dar si cu doua capturi care au depasit limita celor 2kg. Am reusit – in aceasta ultima zi la Mequinenza – sa prindem cinci bassi de peste 1,5 kg, dintre care si una dintre cele doua capturi ale excursiei.

caspe4

Avand la dispozitie o suprafata uriasa de apa, am pescuit in fiecare zi in locuri noi, necunoscute. Desi ar putea parea ca prinderea bassilor este un lucru extrem de facil in aceasta perioada, acestia sunt mult mai greu de convins sa atace nalucile decat ai crede la prima vedere. Am invatat acest lucru in saptamana de pescuit de pe Mequinenza.

caspe5

Desi ne-am intors de numai doua zile, deja ne facem planurile pentru urmatoarea excursie de pescuit la bass. Prin comportamentul sau schimbator, acest peste reuseste sa te farmece intr-o masura mult mai mare decat orice alta specie de rapitori, iar noi suntem inca sub puternica sa influenta.

caspe8

La final, dar nu in ultimul rand, ii multumim lui Andy (www.fishingtrips.ro) pentru ca s-a ocupat de tot ceea ce a insemnat organizarea acestei excursii. De asemenea, le multmuim noilor nostri prieteni Cristian si Catalin Melinte si Emilian Opincariu pentru tot sprijinul si pentru sfaturile extrem de utile pe care ni l-au acordat pe intreaga perioada a sederii noastre in Spania. Fara aportul lor, cu siguranta vacanta noastra pe Ebro nu ar fi fost atat de reusita.

caspe6

In incheiere, va invit sa parcurgeti galeria foto cu toti cei 29 de bassi pe care i-am capturat in cele cinci zile de pescuit la Mequinenza (Eugen 16 – Petre 13). Desi am fost intrebati de mai multe persoane ce gust are bass-ul, evident ca nu avem cum sa raspundem la aceasta intrebare, intrucat toti 29 s-au intors teferi in apa.

 

Sunt 6 comentarii la acest articol

14 says:
05/07/2012

…va invidiez…frumos…bravo voua …si felicitari

Petre German says:
05/07/2012

Hai lasa vrajeala cu invidiatul, ca stiu ca esti pe drum spre Croatia! 🙂
FIR INTINS!

Cristian Melinte says:
05/07/2012

Mā bucur enorm de mult pentru voi, mā bucur ca am gasit intre Români pasionati ai pescuitului la bass, si sper sā ne vedem si cu alte ocazii.

Petre German says:
05/09/2012

Multumim mult! Si noi speram sa ne vedem si cu alte ocazii! BASS ON! 🙂

baltaguta constantin says:
11/22/2012

Pescuitul la Bass necesita o foarte mare pricepere si mai ales cunoasterea Lacului in care vrem cu adevarat sa pescuim.De cind am descoperit aceasta specie, cred si sint convins ca este unul din cei mai vigilenti si cu cea mai buna memorie dintre rapitorii prinsi de mine pina la aceasta ora.Cea mai mare captura a fost de 2 kl 864 gr iar cel mai mult a fost de 16 kl 600gr in 3 ore, dar in 4 ani sa intimplat o singura data sal gasim… {acasa},dar au fost si nenumarate zile in care nu am avut nici un atac {si am batut malul 15_20 de km degeaba,la ultima esire care a fost DUMINICA 18 NOEMBRIE 2 impatimiti am mers in jur de 18 km fara a avea un atac.Recomand tuturor impatimitilor a avea asupra lor intro partida o gama diversificata de culori si modele si de a cauta locurile virgine chiar daca sint greu de ajuns la ele si evitati locurile in care ati scapat pestele, pentru ca acel peste scapar o data foarte greu va mai ataca aceas naluca.Va doresc tuturor impatimitilor de Bass Fir intins si Multa sanatate.

Pescuitul la somn cu voblere crank poate fi cea mai bună metodă pe Ebro says:
05/26/2021

[…] în Spania, Emilian Opincariu, Cristian şi Cătălin Melinte. Am depănat amintiri despre pescuitul la bass, pescuitul la şalău şi nu în ultimul rând despre pescuitul la somn cu voblere crank la trenă, […]

Adauga un comentariu