JURNAL DE PESCARI | CU EUGEN SI PETRE GERMAN

INCEPUT DE SEZON… IN SUEDIA

In timp ce noi ne uitam pe fereastra si asteptam cu sufletul la gura vesti despre subtierea stratului de gheata, care parca nu vrea sa mai scada sub 50cm. pe lacurile din jurul Bucurestiului, prietenul meu Marin Roteliuc are parte de partide reusite la stiuca sau pastrav. Unde? In Suedia, o tara cu o temperatura medie a lunilor de iarna sub cea din Romania, si cu un nivel mai crescut al precipitatiilor pentru aceasta perioada. Asta teoretic. Sper ca 2012 va ramane exceptia care confirma regula.

mr01

Am primit in ultima perioada mai multe poze cu pesti de la Marin, dintre care mi-a atras atentia una cu un pastrav capturat cu o lingura β€œde stiuca”, si anume Crazy nr.2. Acum cativa ani, la prima excursie in Norvegia, una dintre gazdele noastre a fost foarte interesata de lingurile mari, inclusiv de modelele Gigant, spunandu-ne ca sunt foarte bune iarna la pastrav. L-am privit destul de circumspect, dar acum mi s-au confirmat spusele lui. Teoria cu raportul dintre resursele de energie puse la bataie de un rapitor pentru hranire in perioada de iarna si dimensiunea pestelui-prada imi pare mai reala decat oricand.

mr02

Incepand din toamna anului 2001 am un jurnal al partidelor de pescuit. E drept, nu e foarte complet, dar suficient cat sa observ ca pana anul acesta nu a existat niciun an in care sa nu ies nici macar o data la pescuit pana pe 3 martie. Sper ca aceasta situatie nu va mai dura mult si ca pana atunci prietenii mei stabiliti in Suedia ma vor delecta si cu alte fotografii cu capturi. L-am rugat pe Marin sa-mi trimita si cateva poze cu locatia, ca sa nu uit de tot cum arata o apa dezghetata. Apropos, am pescuit acolo la stiuca, biban si vaduvita in 2010 si nici prin cap nu mi-a trecut ca ar fi posibil sa prind si un pastrav.

mr03

Sunt 3 comentarii la acest articol

vijelie says:
03/04/2012

a fost intradevar o iarna lunga…. cred ca facand o media a partidelor din decembrie si pana acum am avut cate una la 10 zile. De 2 saptamani merg la maxim 2 zile la baboi si nu am avut partida fara capturi :P. Eu cel putin sunt linistit… acum. Spinningarii mai pot “bali” inca o luna pana se dezgheatza lacurile πŸ˜› πŸ™‚
p.s. au galeti de 40L la dedeman πŸ˜› πŸ™‚

costel says:
03/04/2012

sunt prieten cu marin roteliuc si intr-adevar a prins pastrav de sub nasul meu la lingura de stiuca. la acelesi model de lingura am prins si eu in ianuarie doi pastravi in acelasi loc superb in care eu pescuiesc in fiecare saptamana. Intr-adevar sunt extraordinar de bune lingurile BERTY pe care le recomand tuturor pescarilor.

14 says:
03/05/2012

bine ….bineee….tu ai vrut-o …hai sa te oftic….de 2 minute am ajuns la …Moldova noua….nu e gheata pe Dunare deloc si se prinde strapazan in draci la pestisor de pe mal….am salivat o ora la ei si am plecat dandu-mi …pumni undeva ca nu am nici un bat la mine si stau in delegatie 2 saptamani….br….ce zici …te bagi ? sa-ti trimit poze? nu vrei :)))))
sanatate

Adauga un comentariu