JURNAL DE PESCARI | CU EUGEN SI PETRE GERMAN

2008 – ANUL SOMNULUI

Batranii spun ca somnii trebuie cautati “cand e salcamul in floare”. Altii asociaza perioada cea mai optima pentru pescuitul somnului cu florile de tei sau pur si simplu cu luna mai… In realitate, este vorba despre un comportament teritorial, despre o perioada in care somnii masculi isi pazesc cuiburile cu icre de oricine ar putea sa le faca rau… pesti, broaste, larve sau orice alte vietuitoare acvatice, chiar pasari, serpi sau sobolani de apa. O atitudine asemenatoare cu cea a salailor masculi, dar cu cateva saptamani mai tarziu decat acestia.

as011

Anul acesta, mai mult decat oricand, am remarcat agresivitatea somnilor in perioada amintita… am avut cateva partide absolut memorabile pe lacurile Snagov si Caldarusani, a caror populatie piscicola pare sa fie intr-o revenire spectaculoasa. Somnii atacau lingurile cu o “nervozitate” pe care nu am mai intalnit-o decat la stiuca. Atacurile surveneau de multe ori in suprafata, imediat ce lingura atingea apa. S-a intamplat, de mai multe ori, ca dupa un atac ratat, sa urmeze un altul, mai decis, pe parcursul aceluiasi lanseu. Niciodata nu mi-am imaginat astfel de partide la somn, am prins somni si in anii trecuti, in aceeasi perioada si cu metode asemanatoare (anul trecut insa, de exemplu, spinnerbaitul a facut legea, in dauna lingurilor). Anul acesta insa a fost unul cu totul special… din pacate insa nu am reusit sa ne dam seama datorita carui fapt. S-au prins zeci de somni intre 2 si 20 de kilograme. Recordul i-a apartinul lui Bogdan, atat ca greutate cat si ca numar de capturi. Cu cel mai mare s-a luptat Catalin, insa nu a reusit sa-l invinga, dupa cca 10 minute de drill, acesta reusind sa se elibereze singur, iar pretul a fost o lanseta, pe care eu nu cred ca puteam s-o rup pe genunchi. A fost apreciat la peste 30 de kilograme. Eugen a descris cel mai plastic drill-ul… « parca inota un om pe langa barca ! ».

as021

In cartea “Pestii si pescuitul” aparuta in 1916, F.R. Atila spune, despre localizarea somnului ca: “spre acest scop ne vom pune cateva seri la panda, mai cu seama in acele seri linistite, dupa zile calduroase, in cari el, daca exista, balaceste ca porcul… in caz ca il auzim bolborosind, sarind ca un bivol si facand valuri ca o luntre…”. In realitate, evident ca nu am stat serile sa urmarim atacurile somnilor, dar in timpul partidelor de pescuit am remarcat de multe ori somnii dupa salturile lor deloc gratioase, sau dupa miscarile stufului la baza caruia ei isi pazeau progeniturile. Este un peste care isi lasa foarte usor simtita prezenta in aceasta perioada de activitate intensa, probabil din acest motiv a si disparut sau populatia s-a diminuat drastic in majoritatea lacurilor interioare.

as031

Drill-urile cu somni sunt probabil cele mai spectaculoase dintre toate drill-urile cu specii de pesti rapitori din Romania. Loviturile puternice cu coada in fir, evadarile in timpul carora, orice mica ezitare sau lipsa de reactie a pescarului se poate termina brusc pentru linie, sau, mai rau, pentru lanseta (numai in acest an stiu de trei astfel de cazuri tragice pentru lansete), sunt ingrediente care nu lipsesc din lupta cu un exemplar mai « imbracat » din aceasta specie. Dar cine descrie cel mai bine acest drill, decat maestrul Marin Moraru, in capodopera cinematografiei romanesti, « Operatiunea monstrul » : “Cand ati venit voi, treaba era deja terminata. Secretul victoriei e sa fi nitel suparat… nu mult, asa putin, cat sa zici…”ei, lasa !”. Vaslesc, m-apropii de locul acela in care pandea monstrul, il simt, e acolo… armez, firul vajaie…pleosc…controlez, simt, vad cum lingura se scufunda incet spre el si el se misca incet, constient de forta lui. Recuperez incet… incet… incet…calm, calm stii….calm… si de-odata, el brusc, ataca, cu o valtoare uriasa, coada lui pleoscaie aruncand apa la mari inaltimi… se repede direct ca o stafie neagra in strafunduri… il tin…nu, nu-mi vei scapa, esti al meu, al meu, te-am prins, mulineta caraie… car la stanga, car la dreapta… nu, nu acolo, nu unde vrei tu, nu in stuf, muschii vibreaza, il simt, il simt in brate… se repede sub barca…desfac, cum ii zice…n-are importanta… mi-a scapat? nu-l mai simt?!..e-acolo! Il bazai putin si el brusc, iar incepe sa-mi impuna forta lui colosala! Degeaba! Il vad…burta lui alba, intins pe apa, URIAS!. MOBY-DICK! Am invins! e al meu, al meu, asa, vino, vino prietene, ai luptat frumos! Te respect, Te iubesc! Esti al meu, nimeni, nimic, niciodata… gafa! scurt, cu un singur gest, e in barca! Ne privim! E al meu! Am prins monstrul! Asta-i tot… de fapt e simplu!, in fond, nu-i nici o scofala!” Cu o singura corectura: gafa este inlocuita de un grip ecologic, pentru ca somnii sa poata fi eliberati fara alte rani suplimentare, pentru a ne putea bucura de astfel de momente si in anii care urmeaza.

as041

Sunt 2 comentarii la acest articol

Valentin says:
11/09/2017

Nu am vazut in catalog oscilanta cu care ati prins somnul din a doua poza (as021). Este cumva un piscot colorat de voi cu markerul?

Petre German says:
11/09/2017

Da, este un piscot nr.3 putin customizat cu markere.

Adauga un comentariu