JURNAL DE PESCARI | CU EUGEN SI PETRE GERMAN

NEAGRA, FARA FILARET

Filaret Cimpoiesu a fost tehnicianul care s-a ocupat de soarta pastravilor de pe Neagra in ultimii ani. De la primul contact pe care l-am avut cu acest rau, in urma cu 15-20 de ani, am remarcat in Filaret un pescar pasionat, dedicat deopotriva gestionarii durabile a resursei acvatice din raul pe care-l avea in grija.

Din pacate, Filaret s-a stins in iarna trecuta, lasand in urma un rau minunat, probabil unul dintre cele mai bine ingrijite rauri de munte din tara- dar si regretele celor care l-au cunoscut si un post inca liber la Ocolul Silvic Brosteni. “Nimeni nu poate sa-l inlocuiasca pe Filaret!” ne-a spus doamna care ne-a eliberat permisele de pescuit.

Am incercat sa gasim o parte buna in faptul ca pe Bicaz nu aveam voie sa pescuim saptamana aceasta si am facut o scurta excursie pe Neagra. Am aflat din start ca anul acesta nu se pescuieste decat pe Neagra Inferioara (mai jos de confluenta cu Negrisoara), intrucat s-au facut populari.

Nu mai pescuisem pe aceasta zona de foarte multi ani. Fiind zona cea mai pescuita, in general o evitam, in ciuda faptului ca in trecut am avut capturi importante.

Am gasit raul cu un debit foarte crescut si o apa cam tulbure pentru gustul nostru, dar acceptabila pentru pescuit cu rotative.

Nici nu apucasem sa facem primele lanseuri si am inceput o lupta grea cu “stolurile” de tauni si tantari. Nu stiu ce s-a intamplat anul asta, dar sunt mai multi ca oricand. Am remarcat acest fapt si in Delta, cand masina ne-a fost invadata de zeci de tauni in cateva clipe de neatentie.

Am pescuit exact 6 ore, intre 10.00 si 16.00 si am prins, in doi pescari, circa 30 de pastraviori. Cei mai mari nu au depasit 17-18 cm, iar majoritatea aveau undeva intre 10 si 15cm.

Am folosit aproape exclusiv rotative mici, dar din cauza debitului foarte mare era greu sa gasesti locuri in care sa lansezi. Practic in fiecare loc in care apa statea putin, aveai cel putin un atac.

Din pacate, pastravii cei mari nu ne-au bagat deloc in seama. Poate a fost o zi proasta, poate nivelul crescut si turbiditatea apei, poate ca n-am gasit noi reteta castigatoare sau poate a fost din cauza furtunii care a inceput la ora 16. Sau poate ca pur si simpul pastravii cei mari s-au dus odata cu protectorul lor.

Ne-am bucurat totusi ca sunt multi pesti mici, ca doamna de la permise spusese adevarul: Neagra si Negrisoara au fost populate de curand. Neagra pare sa aiba viitor; iar daca se va gasi un technician pasionat, acest viitor poate sa fie pe masura trecutului si renumelui acestui rau minunat.

Sunt 3 comentarii la acest articol

Bogdan says:
07/15/2016

Da,asa este.Joi am fost si eu cu un bun prieten,tot pe Neagra inferioară si am pescuit timp de 7 ore.Am prins pastravi,dar mici,maxim 15 cm,insa nu a contat neaparat asta,ci natura deosebita a locurilor si nobletea acestui peste.

iulian cimpoesu says:
07/15/2016

Tocmai ce am scris un comentariu cat un articol si, pe deasupra, si pertinent! Insa cum slovele din aceasta rubrica, a comentariilor, se insira greu, aproape invizibile, a fost suficient sa ating o tasta pentru a-mi trimite gandul in neant!…
Insist sa raspund, de data asta mult mai scurt: Fila, cu care “colaboram” din primii ani ai vietii, mi s-a plans anul trecut ca nu mai poate urca lipanul pe Neagra din cauza unei “cascade” private, construite chiar la baza Negrii.
Neagra a fost inchisa cativa ani pescuitului tocmai pentru repopulare, dar in primul an de “dupa”, au iesit aceiasi pastravasi ca si pe paraiele necontrolate/nepopulate. Zambesc amar cand aud de noua “repopulare”… De unde s-au adus pastravii si cand???
Sa nu mai spun ca prin acel protocol incheiat de ANPA cu RNP-ul, acesta din urma, desi incalca grosolan capitolul “taxe”, n-a miscat niciun lemn, dupa 1989, pe Neagra, nu pentru a amenaja, ci pentru a intretine zecile de cascade artificiale construite din lemn…

p.s.: cine-o fi fost doamna de la permise care v-a vrajit mai mult decat pastravul???

pavaloiu says:
07/15/2017

Păstrăvii au dispărut odată cu Fila! Au populat acum un an și jumate dar dacă nu păzesc…, oricum zona amintită, aval de Ortoaia aparține lipanului. Să vedem, acum 2 luni Romsilva a hotărât că face în fiecare județ un râu pilot și din câte știu Neagra e aleasa pt Suceava…

Adauga un comentariu